Audi visar upp självkörande elbil för megastäder: Audi AI:ME

Audi har i samband med motormässan i Shanghai visat upp ett koncept på en självkörande bil (nivå 4) för stadsmiljö. Bilen är bland annat tänkt att ingå i Audis bildelningstjänst Audi on Demand. AI:ME kan köra åt dig så du får tid åt annat, till exempel kan du ägna dig åt att arbeta, äta, koppla av och spela VR-spel som anpassar sig efter bilens egna rörelse.

AI:ME är speciellt framtagen för stadstrafik, därför har den inte fokus på prestanda. Bilens optimala hastighet ligger på mellan 20 och 70km/h. Batteriet är på 65 kWh som driver en motor på 125 kW, vilket ska vara fullt tillräckligt för att hålla jämn takt i stadstrafiken. I stadstrafik är inte lång räckvidd i kilometer det viktiga, utan bilen ska kunna köras under lång tid utan att laddas, skriver Audi.

Bilen saknar också traditionella lysen. Det behövs inte för en självkörande elbil, menar Audi. Istället är den utrustad med en serie ljuselement som kommunicerar till omgivningen var den är på väg, antingen genom LED-element direkt på bilen eller genom att den projicerar något på marken.

Interiören i Audi AI:ME är rymlig och flexibel. Inslag som trädetaljer ska få oss att slappna av ytterligare. Genom dolda magneter i bord och lister kan man fästa termosar eller tallrikar.

Interiören är utrustad med riktiga växter. Vegetationen som sällan finns i citymiljön ger passagerarna en naturnära känsla och hjälper till att förbättra luftkvaliteten i bilen, skriver Audi.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.