Konceptet visar Audi A6 Avant som elbil med 700 km i räckvidd

Audi A6 Avant e-tron concept.

Idag premiärvisar Audi ett koncept på en eldriven kombimodell i storlek med Audi A6. Konceptet Audi A6 Avant e-tron concept blir kombivarianten av den A6 Sportback som Audi visade upp förra året.

Konceptet bygger på den nya elbilsplattformen Premium Platform Electric med 800-voltsteknik och snabbladdning på upp till 270 kW. Det ska göra det möjligt att ladda bilen med 300 kilometer på 10 minuter. Att ladda 100 kWh-batteriet från 5 till 80 procent ska ta 25 minuter.

Audi A6 e-tron-serien kännetecknas av en särskilt god aerodynamisk design. Så även Avant-modellen som har ett Cw-värde på 0,24. Ett lågt luftmotstånd innebär lägre energiförbrukning och längre räckvidd. Konceptet har ett räckvidd på upp till 700 kilometer.

Dynamic photo, Colour: Neptune Valley

PPE-modellerna kommer att vara både fyrhjulsdrivna med en motor på vardera fram- och bakaxel men också erbjudas med endast bakhjulsdrivna alternativ. De bakhjulsdrivna versionerna blir de som är optimerad för maximal räckvidd.

Prestandamässigt kommer instegsmodellerna att göra 0–100 km/h på 7 sekunder. I de mer högpresterande varianterna kommer tiden för sprinten att bli under 4 sekunder.

De stora 22″-fälgarna och de korta överhänget i kombination med den dynamiska taklinjen ger Avant de sportiga proportionerna, menar Audi. Genom att välja bort vassa kantlinjer får bilen mjuka övergångar mellan konvexa och konkava ytor över hela karossen.

Storleksmässigt har konceptet en längd på 4,96 meter, bredd på 1,96 meter och höjd på 1,44 meter vilket innebär att Avant-versionen delar dimensionerna med A6 Sportback e-tron. 

Första modellerna visas 2023

Konceptbilarna Audi A6 e-tron Sportback och Avant är de första bilarna i en familj av bilar inom C-segmentet och senare också B och D som bygger på den nya PPE-plattformen. Under 2023 kommer Audi att visa upp de första serietillverkare modellerna som bygger på PPE-plattformen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.