Audi utvecklar solcellstak till elbilar

En tunn film med solceller, som i första hand ska placeras i panoramaglasen till bilar ska bli verklighet när Audi tillsammans med ett bolag i Kalifornien startar ett gemensamt utvecklingsprojekt.

Det är med Alta Devices, ett dotterbolag till det kinesiska sollcellsbolaget Hanergys som Audi har allierat sig med. Tanken är att filmen i första hand ska placeras i bilarnas panoramatak men på lång sikt även bli en del av och täcka hela taket.

Den gröna energin som generas ska föra över till bilens elsystem och på sikt också ge en positiv effekt på räckvidden i elbilar.

– Bilarnas räckvidd är avgörande för våra kunder. Tillsammans med Hanergy kommer vi att integrera solcellsteknik i våra elbilar som är både förnybar och ökar räckvidden, säger Dr. Bernd Martens, inköpsdirektör för Audi AG.

Solcellerna som generar elen är väldigt tunna och flexibla, men har en verkningsgrad på mer än 25 procent. Dessutom är solfilmen väldigt bra vid svagt ljus och höga temperaturer enligt Audi.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.