Audi RS6 kan komma som elbil för att utmana BMW M och Mercedes-AMG

Audi A6 Avant e-tron concept.

Audi Sport ska väcka liv Audi RS6 sedan men det blir då som en elbil. Modellen är planerad för lanseringen till 2025, enligt källor från Audi Sport, som brittiska AutoCar refererar till. Den kommer också kompletteras av en kombi – RS6 Avant.

De två snabba elbilarna blir baserade på Audi A6 E-tron som har bekräftat lansering till 2024. Kärnan blir en nyutvecklad drivlina som utvecklats i samarbete med Porsche. Drivlinan väntas också introduceras i en framtida uppgradering av Porsche Taycan med lansering samma år.

Givetvis kommer den elektriska drivlinan göra det möjligt att göra bilarna ännu kraftfullare än nuvarande bensindrivna Audi RS6. Den elektriska drivlinan kommer bestå av två elmotorer, och utrustas med en tvåväxlad växellåda.

Enligt uppgifterna är förväntningen en drivlinan som ska kunna ta den nya Audin från 0 till 100 km/h på runt 3,5 sekunder. Toppfarten kommer låsas vid 305 kilometer per timme.

Satsningen ska vara ett direkt svar på de tyska branschkollegorna BMW och Mercedes. BMW i5 M60 och Mercedes-AMG EQE 53 möter en efterfrågan på snabba elbilar i ett premiumsegment. Där vill Audi också vara med.

Audi Sport gillar elbilar

Audi Sport-chefen Sebastian Grams har tidigare uttalat sig om fördelarna som elbilarna har när det kommer till att utveckla kraftfulla prestandamodeller. Han beskrev hur ingenjörer enklare kan justera vridmomentkurvan och effektuttaget hos elmotorer än i bilar med förbränningsmotor

– Du kan till och med designa och ge en speciell egenskap till den elektriska drivlinan ännu bättre än i en förbränningsbil. Med elektrifiering ombord kan du hitta speciella körlägen och du kan skapa ett speciellt ljud för drivlinan. Det här är något vi har visat med RS e-tron GT. Det här är det nya vi måste ta in i våra bilar, i vår teknik, sa Sebastian Grams.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.