Audi Q8 e-tron kan läggas ner i förtid – kan inte stå emot nya Q6 e-tron

Audi Q8 e-tron har funnits på marknaden i sex år, och genomgick nyligen dessutom en smärre uppdatering. Men nu kommer uppgifter om att Audi kan lägga ner modellen i förtid. Audi ser nämligen en global nedgång i det eldrivna lyxsegmentet som Q8 placerar sig i.

Med lanseringar av märkets nyare modeller på nya plattformen Premium Platform Electric ser man en tydlig nedgång i efterfrågan på Q8 e-tron. Kunderna väljer istället modeller som Audi Q6 e-tron och framåt kommer också fler fordon baserade på plattformen. Bland annat den eldrivna kombin Audi A6 e-tron som väntas ha premiär i höst.

Audi Q8 e-tron vid produktionslinan i Bryssel.

Ett annat skäl till beskedet är att Audi har svårt att få lönsamhet i fabriken i Bryssel där bilen byggs. Fabriken ligger mitt i staden, är svår att anpassa och dessutom är logistikkostnaderna höga. Beslutet om att lägga ner modellen kan komma att påverka de anställda. Audi är däremot tydliga med att beslutet om modellen kommer att läggas ner inte är defintivt taget.

– Tillkännagivandet av avsikten betyder inte att ett beslut har fattats. Ändå har denna nyhet haft en stor påverkan på de anställda i Bryssel och hos mig också. En transparent och konstruktiv dialog är viktig i den process som följer, säger Volker Germann, vd för Audi Brussels.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.