Audi har presenterat sin nya sportiga el-SUV: Audi Q4 Sportsback e-tron

Audi har presenterat sin nya och mer sportiga variant av den nya kompakt-suven Q4 e-tron som presenterades i fjol. Den sportiga modellen som nu presenterats får namnet Audi Q4 Sportback e-tron concept. Den stora skillnaden är det sluttande bakpartiet som skapar en coupé-suv.

Modellen är baserad på den VW-koncerngemensamma plattformen MEB. Både Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq kommer bli systermodeller till nya Q4:an.

Den nya sportiga modellen presenterades genom en kortfattad livesändningen, som du kan ske reprisen av i videospelaren nedan. Huvudfokus var att ge oss en första titt på den nya modellen. Tillverkningen av produktionsversionen kommer att ske inom ett år och de första bilarna ska nå kunderna sommaren 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=8EV3cT3g9SA

Specifikationer för Audi Q4

Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron erbjuds med val av två elmotorer och därmed fyrhjulsdrift. Den totala motoreffekten blir då 225 kW och får kraft nog att klara 0-100 km/h på 6,3 sekunder. Topphastigheten är begränsad till 180 km/h.

Batteriet har en kapacitet på 82 kWh och ska kunna snabbladdas upp till 80 procent på en halvtimme. Räckvidden anger Audi till 450 kilometer vid fyrhjulsdrift. Om man väljer en modell med bakhjulsdrift får man en något längre räckvidd på totalt 500 kilometer.

Interiört har man skapat en rymlig kupé trots det kompakta formatet. En lång hjulbas och den kompakta elektriska drivlinan ger förutsättningarna för den rymliga kupén.

Audi Q4 får bland annat head up-display med förstärkt verklighet. Den nya funktionen, som tidigare visats upp i Volkswagen ID.3 ger till exempel föraren information om färdväg i form av riktningspilar, direkt i rutan. Kompletterande information syns på den digitala skärmen bakom ratten, så som hastighet, laddnivå och navigationskarta.

Touchreglage på ratten gör att funktioner som används ofta styrs via ratten. Över mittkonsolen finns även en 12.3-tums pekskärm som är vinklad mot föraren för att underlätta inställningar. Klimatanläggningen styrs separat via en rad med knappar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.