Audi drar igång massiv satsning med minst 10 nya elbilar – efter succéåret 2022

Audi gjorde bra i från sig 2022 både ekonomiskt men också i försäljningen av elbilar. Det meddelande Audi-koncernens ledning under en pressträff. Omsättningen ökade till 61,8 miljarder euro, rörelseresultatet blev 7,6 miljarder euro och nettokassaflöde 4,8 miljarder euro.

Under 2022 levererade Audi 118 196 elbilar vilket är en ökning med 44 procent från året innan. Under året stod elbilarna för 7,2 procent av alla levererade bilar, en ökning från 4,8 procent.

Framåt har Audi långtgående planer på att fortsätta sin omställning på elbilar, med flera nya lanseringar. Under andra halvan av detta året kommer vi bland annat få se elbilen Audi Q6 e-tron, som är baserad på den helt nya elbilsplattformen Premium Plattform Electric (PPE).

– Vår strategi för Vorsprung 2030 visar att vi är på rätt väg, även i tider av flera kriser. Vi fokuserar på hållbarhet och arbetar systematiskt med att digitalisera och elektrifiera våra produkter, säger Markus Duesmann, VD för Audi.

10 nya elbilar

Satsningen på elbilar stannar så klart inte där. I samband med pressträffen meddelade Markus Duesmann att man nu är nära ”till det största produktinitiativet i Audis historia”.

Markus Duesmann, VD Audi.

– Till 2025 kommer vi att ha lanserat ett 20-tal nya modeller, varav fler än 10 kommer att vara elbilar. Vi har satt kursen till att gå 100% elektrisk. Till 2027 strävar vi efter att erbjuda ett helelektriskt fordon i varje kärnsegment, berättar Markus Duesmann.

– Vi beslutade nyligen att lansera ytterligare en elektrisk instegsmodell under Audi Q4 e-tron också, tillägger Markus Duesmann.

Därmed bekräftar Audi att man har planer på en eldriven instegsmodell, möjligtvis något i klass med Audi A3 eller ännu lägre. Något som Audi tidigare sagt inte har varit helt självklart. Bland andra spännande modeller i ett helt annat spektra finns Audi A6 e-tron – märkets första helt eldrivna kombi som kommer nästa år.

Intresset för Audis elbilar är stort och fortsätter att vara det. Orderingången för årets två första månader är nästan 40 procent upp jämfört med samma period förra året, rapporterar Audi.

– Februari markerade också starten för lanseringen av Q8 e-tron i de flesta europeiska länderna. Vi har omkring 20 000 förbeställningar i orderböckerna, vilket bekräftar att efterfrågan på hållbar elektrisk mobilitet blomstrar, avslutade Markus Duesmann.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.