Audi bygger vidare på lyckat citykoncept för snabbladdning – öppnar i Berlin

Audi fortsätter att expandera sitt koncept Audi charging hub centralt i större städer. Nu har biltillverkaren öppnat en tredje laddningshubb. Denna gången i centrala Berlin i ett område med bostäder där många elbilister saknar hemmaladdning.

I anslutning till stationen finns både butiker och närliggande restauranger i en saluhall.

För att stationen skulle bli möjlig använder sig Audi av ett energilager bestående av batterier från avvecklade testbilar då den anslutna nätkapacitet är begränsad. Batterierna laddas upp när den angränsande saluhallen har ett lågt elbehov.

Energilagret har en kapacitet på 1,05 MWh, vilket motsvarar batterier från 14 Audi Q4 e-tron.

– Med vår dynamiska lastbalansering anpassar vi vår energiförbrukning till den tid på dygnet då saluhallen använder mindre ström från elnätet, förklarar Elias Hammer från Audi, som är ansvarig för utrullningen i Berlin och integreringen av energisystemet för Audi charging hub.

Stationen har fyra supersnabbladdare som kan leverera en effekt på upp till 320 kW. Stationen är öppen för alla bilmärken.

Lyckat koncept

Audi charging hub i Nürnberg.

Sedan tidigare finns två liknande laddningshubbar i centrala Nürnberg och Zürich som öppnade i december 2021 respektive juni 2022. Stationen i Nürnberg har sex snabbladdare och en stor lounge på 200 kvadratmeter. Satsningen har visat sig vara särskilt lyckad med i genomsnitt 62 laddningar per dag.

– Där har kunderna införlivat laddning vid i hubben i sina dagliga rutiner. När vi lanserade Audi charging hub i december 2021, hade knappast någon förutspått denna framgång. I slutet av januari 2023 hade vi redan vår 10 000:e besökare i Nürnberg, berättar Ralph Hollmig, projektledare för Audi charging hub.

– Även i Zürich ser vi en liknande efterfrågan, vilket bekräftar vårt koncept för cityladdning som alternativ till hemmaladdning, tillägger Ralph Hollmig.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.