Återanvända Tesla-batterier tar plats i sightseeingbåt

EcoSightseeing i Stockholm har konverterat passagerarbåten M/S Sylvia till eldrift med hjälp av återvunna Tesla-batterier. Företagets grundare Elias Nilsson har som mål att erbjuda sightseeing- och charterupplevelser för den miljömedvetne.

– Jag ville påskynda utvecklingen av hållbar sjöfart i nära stadsvatten – den bransch där jag själv verkar. I Stockholm har det pratats om konvertering av kommersiella fartyg i många år. Prat och prat men ingenting har hänt. Nu är det dags för handling. Det som idag kallas för cirkulär ekonomi borde vara en självklarhet – att utgå från de resurser vi har, att hellre återvinna och renovera än att kassera och köpa nytt, säger Elias.

Batterierna kommer från Tesla Model S-bilar vars batterier idag av en eller annan anledning inte längre kan användas. Totalt har båten en batterikapacitet på 190 kWh som driver en elmotor på 85 kW. Batterikapaciteten möjliggör upp till 14 timmars kryssning. Dessutom avger elektriska framdriften mindre ljud vilket bidrar till en mer behaglig och naturnära upplevelse för passagerarna.

Fakta:
M/S Sylvia byggdes ursprungligen för brittiska kungliga flottan (eng. The Royal Navy) år 1943 och var enligt historien med vid landstigningen i Normandie 1944. Båten kan idag transportera upp till 48 passagerare och har hemmahamn på Strandvägen 19 i Stockholm.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.