Aston Martin gör nytt försök på elbil – ska komma 2025

Under parollen Racing.Green ska den brittiska biltillverkaren Aston Martin ställa om till en hållbar framtid. Det innebär att man ska elektrifiera sitt utbud av bilar, och också introducera en mer hållbar produktion.

Den första helt eldrivna modellen ska Aston Martin lansera år 2025. Efter det ska fler eldrivna modeller följa och planen är att Aston Martin ska fasa ut förbränningsmotorn till 2030. I den framtida portföljen med elbilar ska allt ifrån snabba sportbilar till lyxiga SUV:ar ingå.

Men det är inte första gången Aston Martin försöker ge sig på att tillverka en elbil. Redan 2018 presenterade Aston Martin elbilen Rapide E som skulle tillverkas i en begränsad upplaga med de första leveranserna under 2019.

Då beskrev Aston Martin en bakhjulsdriven prestanda-elbil som levererar 610 hästkrafter och klarar 0–100 km/h på under 4 sekunder. Batteriet på 65 kWh skulle ge en räckvidd på 320 kilometer.

Men elbilsprojektet, som dessutom skulle få en roll i Bond-filmen No time to die, skrotades på grund av kostnadsskäl. Då hade Aston Martin ont om pengar och man fokuserade istället på andra modeller som kommit längre i utvecklingen.

Sedan dess har Aston Martin inlett ett fördjupat samarbete med Mercedes. I utbyte mot aktier ska Aston Martin få tillgång till nästa generationens elbilsteknik från Mercedes. Även om det inte framgår i dagens presentation är det mycket möjligt att Aston Martin nu mer kostnadseffektivt har möjligheten att använda redan utvecklad och beprövad teknik.

I det nya hållbarhetsarbetet ingår också planer på att minska på utsläppen från själva produktionen. Det innebär att använda mer hållbara material och gröna energikällor genom hela produktionsledet.

– Samtidigt som vi omfamnar elektrifieringen tror vi att våra hållbarhetsambitioner måste vara bredare än att bara producera utsläppsfria fordon. Vi vill också driva hållbarhetsprinciper i hela vår verksamhet med ett team som representerar samhället som stolt tillverkar ansvarsfulla produkter med minskad miljöpåverkan och gör ett positivt bidrag till de samhällen där vi verkar, säger Tobias Moers, VD på Aston Martin.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.