Aston Martin får stöd för att påskynda skiftet till elbilar

Aston Martin ska lansera sin första elbil 2025 för att sedan fem år senare erbjuda en helelektrisk version av alla sina kärnmodeller. En helt ny modulär elbilsplattform ska resultera i elbilar som inkluderar allt från hyperbilar, sportbilar, GT-bilar och suvar.

Till sin hjälp kommer man bland annat ta in teknik från Lucid Motors som kommer tillämpas på den egenutvecklade plattformen. Nu får den brittiska biltillverkaren även stöd från annat håll. Det genom statlig finansiering från Advanced Propulsion Centre UK-fonden som verkar för att främja forsknings- och utvecklingsprojekt med nollutsläpp.

Totalt tilldelas Aston Martin 9 miljoner pund, och åtar sig då själv att investera närmare två miljarder pund i övergången från förbränningsmotorer till elbilar under de fem kommande åren.

Aston Martin har som mål att utveckla en helt egen drivlina med att 800-volts batterisystem och dubbla elmotorer fram och en där bak. Plattformen finns avbildad ovanför.

Egentligen andra elbilen

Redan 2018 gjorde Aston Martin ett första försök på att tillverka en elbil. Då lanserade man Aston Martin Rapide E som tillverkades i 115 exemplar. Elbilen hade ett batteri på 65 kWh och en räckvidd på 320 km.

Rapide E var bakhjulsdriven från två motorer med en total motoreffekt på 610 hästkrafter. 0-100 km/h klarade den på under 4 sekunder med en toppfart på 250 km/h. Efter den satsningen kom Aston Martin av sig i sina fortsatta satsningar på elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.