Arbetet med ny eldriven Smart ForTwo har startat

Helt eldrivna Smart ForTwo kan komma tillbaka som elbil under märkets nya namnlogik Smart #2, det meddelade Smarts Europachef Dirk Adelmann under en videokonferens i förra veckan. Arbetet startade för två månader sedan.

Märket som till hälften ägs av Mercedes och hälften Geely söker nu efter en partner för att förverkliga modellen. Det för att dela på kostnaderna, meddelade Dirk Adelmann.

Serieproduktionen av den nuvarande Smart ForTwo avslutades för en månad sedan. En helt ny plattform för ändamålet ska nu tas fram.

– För två månader sedan började vi arbeta på en ny, dedikerad plattform för att stödja en framtida Smart stadsbil med två säten men vi behöver partners för att göra detta affärscase genomförbar, sa Adelman.

Smart övervägde först att bygga vidare på den nuvarande plattformen, men det visade sig inte vara möjligt att då uppnå de säkerhetskrav man önskade.

– Vi vill hålla oss till fyra- eller femstjärniga krocktestbetyg på Euro NCAP med samma ADAS-funktioner som i vår #1 och #3 för att erbjuda en anständig produktion, Då måste vi utveckla den plattformen, för det finns tyvärr ingen som passar, fortsatte Adelmann.

Smart lanserade sin första ForTwo 1998, följt av en andra generation 2006 och en tredje 2014. Den sista generationen Smart EQ ForTwo som den hette hade en räckvidd på 130 km vilket är fullt tillräckligt för tätortstrafiken vilken den är ämnad för.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.