Apple lanserar funktioner för elbilar – kartapp med laddare

Idag har Apple presenterat nya produkter under ett digital evenemang. Bland nyheterna finns flera nya bilrelaterade funktioner. Apple lanserar bland annat en reseplanerare för elbilister i företagets kartapplikation.

Apples kartapp får stöd för att visa färdbeskrivningar med laddstopp utmed rutten. Appen tar hänsyn till elbilens totala räckvidd, kvarvarande räckvidd, väder och höjdskillnader. Dessutom visar den bara laddare som fungerar med den elbil du kör.

Tyvärr kommer inte alla nyttiga funktioner finnas för alla elbilar vid lanseringen. Apple samarbetar med flera biltillverkare för att ta fram funktionaliteten, bland annat BMW och Ford.

Apple lanserar också funktionen CarKey. Funktionen ska låta bilister låsa upp och starta bilen med hjälp av en iPhone eller Apple Watch. CaryKey använder så kallad NFC-teknik som känner om mobilen är i närheten av bilen. Dessutom kan man skapa virtuella nycklar för att låna ut bilen.

Funktionen kräver att biltillverkaren hoppar på Apples lösning för att den ska fungera. Redan idag finns liknande nyckelfunktioner för bilar, men det kräver oftast en app från biltillverkaren. Nu blir funktionen implementerad direkt i telefonen vilket ska möjliggöra smidigare och mer integrerade lösningar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.