Apollo Moon är världens första robottaxi som inte kräver en säkerhetschaufför

Världens första helt självkörande taxi rullar nu ute på vägarna i kinesiska megastaden Chongqing. Här har det kinesiska techbolaget Baidu fått tillstånd att köra bilarna helt utan någon säkerhetschaufför.

Bakom taxibilarna står kinesiska techbolaget Baudi och elbilstillverkaren Arcfox med elbilen Apollo Moon. Den är speciellt utvecklad för autonom körning och behöver endast kompletteras med en specialanpassad Lidar-senor på taket. En laddning räcker till 650 kilometers körning, vilket är fullt tillräckligt för ett arbetspass.

Utvecklingen för att nå fram till dagens milstolpe har tagit nio år, berättar Ruan Tingchuan, chef för Baidu autonoma fordon. I ett inslag kan vi se den föralösa taxin köra ute på vägarna:

Taxibilarna är inte helt fria. De är begränsade till ett särskilt lugnt område i megastaden och får bara trafikera gatorna mellan 9:30 och 16:30. Målet är att rulla ut taxitjänsten i 100 städer fram till 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.