Analytikern: Tesla Model Y lär bli årets mest sålda bil i Europa i år

Pressbild: Tesla.

Tesla Model Y kommer att bli årets mest sålda bil i Europa i år. Det spår branschtidningen Automotive News Europe trots att det finns två månader kvar på året att vänta in. Under årets första 10 månader har det levererats 212 517 Tesla Model Y i Europa.

Det är runt 15 000 mer än Dacia Sandero som med sina 197 482 enheter är den näst mest registrerade bilmodellen i Europa i år – och den tidigare ledaren av topplistorna.

Model Y är utan undantag den mest populära modellen i Teslas utbud och står för 73 procent av alla Teslas leveranser i Europa. Anledningen till att branschtidningen är så säker på sin sak är att Tesla tenderar att koncentrera sina leveranser mot slutet av varje kvartal. Det medan andra biltillverkare levererar jämnare inom kvartalen.

Det är därför troligt att anta att Tesla kommer öka sitt försprång ännu mer mot slutet av det här året om den historiska trenden fortsätter.

6,6 procent av bilarna till Sverige

Av de 212 517 levererade Tesla Model Y har 14 081 kommit till Sverige under de första 10 månaderna. Det innebär att lilla Sverige står för 6,6 procent av modellens marknad i Europa. I Sverige står Model Y för 82 procent av alla levererade Teslor i Sverige, och det är dessutom den enskilt mest vanliga nya bilmodellen hittills i år.

Hur det svenska leveranstempot av Teslas bilmodeller kommer att fortsätta med anledning av den pågående strejken återstår att se. Sedan strejken började har Tesla levererat 935 Model Y under november och totalt 211 av övriga modeller.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.