Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Analys: Endast Volvo och Volkswagen är redo att ställa om till eldrift i tid

Pressbilder: Volvo respektive Volkswagen

Volvo och Volkswagen är de enda biltillverkarna med tillverkning i Europa som är redo nog att ställa om till elbilar och klara EU:s mål om nollutsläpp. Det visar en analys gjord av gröna transportorganisationen Transport & Environment (T&E).

T&E har granskat tio stora biltillverkare och deras väg mot helt eldrivet. Man har granskat deras ambition att satsa på elbilar och deras strategier kring batteritillverkning, laddinfrastruktur och utvecklingen av en elbilsplattform.

Leder gör Volvo Cars och Volkswagen Group som båda når 70 i redo-indexet. Volvo samlar många poäng genom sina löften om att bli ett helelektriskt bilföretag till 2030. Volkswagen når poängtoppen för att man faktiskt ställt om sin industri. VW har utvecklat batterier och en egen elbilsplattform vilket väger högt. Dock faller VW på att man endast siktar på 60 procent eldrift till 2030.

Flera biltillverkare som Renault, Hyundai och Ford placerar sig i mitten. Antingen har man ambitiösa åtaganden men utan tillräckligt robusta planer, eller överlag otillräckliga ambitioner kring eldrift.

I botten hamnar flera tillverkare som alldeles för tungt väger in vikten av laddhybrider till 2030. Här nämner man både Daimler och BMW. Sist kommer Toyota, som har satsats på laddhybrider alldeles för länge, enligt studien. Toyota kommer falla på att man inte fortsatt utvecklingen och att man nu släpar ordentligt efter på helelektriska drivlinor.

– Biltillverkare är desperata på att visa upp sina gröna uppgifter, men i verkligheten är att de flesta flera mil ifrån var de behöver vara. Även de som är ambitiösa saknar en lämplig strategi för att komma dit. Biltillverkare har inte lyckats uppfylla sina löften tidigare, vem säger att de den här gången kommer att bli annorlunda, frågar Julia Poliscanova, fordonschef vid T&E retoriskt.

Analysen ’Commitments but no plans’ finns att läsa här.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Youtuber Björn Nyland har lagt vantarna på ett exemplar av nya Hyundai IONIQ 5 som nu börjat rulla ut till de första kunderna i...

Elbil

Mercedes delar med sig av de första bilderna på sin kommande elbil Mercedes EQE. Elbilen blir i storleksordningen en mindre modellklass än lyxiga elbilen...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons