Amazons eldrivna robottaxi från Zoox kör nu på allmänna vägar i Kalifornien

Amazon-bolaget Zoox har nu för första gången rullat ut sina självkörande eldrivna robottaxi-bilar i Kalifornien. De har varken pedaler, ratt eller reservförare.

De första testerna genomförs nu i Foster City, Kalifornien där företaget har sitt huvudkontor. I en första fas används de bara av företagets egna anställda för kortare pendling.

Att Zoox nu för första gången får börja köra robottaxibilarna på allmänna vägar är en viktig milstolpe för företaget. Nu kan man förfina och förbättra tekniken utifrån riktiga förhållanden.

– Det är en bedrift inom design och ingenjörskonst och resultatet av år av hårt arbete att köra ett specialbyggt fordon, helt autonomt och utan säkerhetsförare, kommenterar företagets teknikchefen Jesse Levinson.

Robottaxin har plats för upp till fyra personer, har en toppfart på 56 km/h och trafikerar en sträcka mellan två av Zoox kontorsbyggnader i staden. Framför hoppas man också, när tillstånd ges, att kunna öppna upp fordonen för allmänheten i staden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.