Alpine visar upp sportig elbil – här är prototypen Alpine A110 E-Ternité

För ett år sedan fick Renaults sportbilsmärke Alpine uppdraget att ta fram en elbil. Uppdraget var att elektrifiera den bensindrivna Alpine A110 utan att göra avkall på prestanda.

– Jag vill elektrifiera Alpine för att föreviga dess namn för all framtid, säger Luca de Meo, VD för Renault Group.

Resultatet är konceptet Alpine A110 E-Ternité. Konceptet har fått en el-motor på 178 kW (242 hk) som ska ta bilen från 0–100 km/h på 4,5 sekunder. Toppfarten är 250 km/h och räckvidden på en laddning är 420 kilometer.

Det kan jämföras med den bensindrivna där motsvarande specifikationer är 215 kW (293 hk) i motoreffekt, 0–100km/h på 4,4 sekunder, toppfart 260 km/h och där räckvidden på en tank är 550 kilometer.

Eldrift från koncernen

I elbilen sitter bland annat samma drivlina och batterier som finns i Renault Megane E-Tech. För att nå optimal viktfördelning och för att rymma de tolv batterimodulerna var det nödvändigt att designa ett specifikt batterihölje.

Fyra moduler är därför placerade fram och åtta sitter där bak. Det är en ”otypisk” placering, där elbilar annars har batterimodulerna i golvet under kupén.

Trots de viktökande batterierna har vikten på eldrivna A110 endast ökat med 259 kilo, jämfört med den bensindrivna varianten. Eldrivna A110 väger 1 378 kilo, medan den bensindrivna väger 1 120 kilo.

Vidare berättar Alpine att en cabrioletversion av A110 länge efterfrågats. Därför får eldrivna A110 ett öppet tak. Konstruktionen består av ett öppningsbart takskal i kolfiber i en konstruktion som inte ska påverka styvheten i karossen.

Interiört står den stora skärmen i fokusen. Det är förarens egna personliga surfplatta som är direkt integrerad med multimediasystemet. Det för att föraren ska få en bekant digital miljö med sina egna appar. Vidare berättar Alpine att man också monterat in ett toppmodernt ljudsystem med åtta högtalare inklusive en subwoofer.

Eldrift i framtiden

Det framgår inte om, eller när Alpine kommer förverkliga just denna eldrivna varianten av Alpine A110. Men klart är i alla fall att Alpine kommer bli eldrivet någon gång i framtiden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.