Allt vi vet om elbilen: Jaguar I-Pace (2018)

Jaguar I-Pace är en efterlängtad elbil, och vad många anser är en av de första elbilarna som på allvar kan utmana Tesla i premiumsegmentet. Men låt oss dyka ner och sammanfatta allt vi vet om den efterlängtade elbilen. Jaguar kallar själva bilen för en prestanda-SUV. Det är en bil, byggd helt från grunden, i syfte att vara just en elbil.

I Sverige är priset för en Jaguar I-Pace från 829 000kr. Jaguar har inte riktigt svarat på när de första bilarna kommer nå Sverige, men man hoppas på efter sommaren. Jaguar har också sagt till Allt om Elbil att både Norge och Nederländerna är två prioriterade marknader, där också efterfrågan varit över förväntan, vilket kan påverka leveranser till Sverige.

Kommer i tre modeller och priser

I-Pace kommer i tre grundmodeller, där du sedan kan välja till extrautrustning ovanpå dessa. Prestandamässigt finns det ingen skillnad mellan de olika grundmodellerna. De tre grundmodellerna har fått tilläggen: S, SE och HSE.

S är bilen i grundutförande med frånpriset 829 000kr. Vid tillägget SE fokuserar Jaguar på flera visuella uppgraderingar och säkerhetsfunktioner vilket ger ett pris från 909 000kr. HSE innebär tidigare paket men inkluderar också vad Jaguar kallar höjdpunkterna från I-Pace teknik och lyx. Priset startar på 969 100kr.

Specifikationer: Jaguar I-Pace

Räckvidden på I-Pace är upp till 48 mil enligt den mer tillförlitliga körcykeln WLTP. Driver bilen framåt gör två elmotorer med en total effekt på 400 hk. Det räcker till att ta bilen från 0-100km/h på 4,8 sekunder. De två motorerna är placerade över respektive hjulaxel och ger bilen fyrhjulsdrift.

Batteriet i elbilen är på 90 kWh och Jaguar stoltserar över sitt avancerade värmehanteringssystem som garanterar batterierna en lång livslängd med en jämn maximal effekt. Du laddar bilen med en 50 kW DC snabbladdare som kan ge en räckvidd på 27 mil på en timme.

Interiören i I-Pace. Bild: Jaguar

Storleksmässigt rymmer I-Pace 5 personer och stora förvaringsmöjligheter. Lastutrymmet bak rymmer 659 liter, och fäller du stolarna bak upp till 1 453 liter. Det främre lastutrymmet rymmer 27 liter.

Provkörning

I ett något blygsamt videoreportage nedan kan vi se Expressens Allt om Bilar provköra Jaguar I-Pace:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.