Allt fler klarar sig med endast elbilar i hushållet – visar norsk undersökning

Varje år genomför Norges elbilsförening undersökningen ”Elbilisten” som kartlägger bilvanorna hos de norska bilförarna. Undersökningen visar på en rekordstor andel elbilister som klarar sig med endast elbilar i hushållet.

Bland de svarande säger 50 procent att de endast har elbilar hemma i hushållet. För fem år sedan var motsvarande siffra 26 procent. Omkring 41 procent av hushållen har en bil hemma, medan 47 procent uppger att de har minst två bilar. Resterande 12 procent har tre eller fler bilar i hemmet.

Resultatet av undersökningen visar att det idag finns fler elbilar som tillgodoser en familjs behov av lång räckvidd, gott om plats, fyrhjulsdrift och möjlighet till att dra släpvagn och ta taklast.

– Påståenden om att elbilen är hushållets andra bil blir alltmer fel när vi ser att människor använder elbilen mest, kommenterar föreningens generalsekreterare Christina Bu. 

– Det här är mycket goda nyheter för klimatpolitiken. Hushåll utan bensin- och dieselbilar betyder hushåll utan utsläpp från bilanvändning, tillägger Christina.

Om undersökningen: Elbilisten är en årlig undersökning sedan tio år tillbaka. I år tillfrågades 15 466 elbilister om sina vanor mellan 6 april och 5 maj. Undersökningen ger svar på vilka elbilsägarna är, varför de valde en elbil, hur de använder elbilen och hur nöjda de är med sin elbil. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.