Airstream eStream visar koncept på husvagn för elbilar

Husvagn och elbil kan vara förödande kombination på energiförbrukningen hos en elbil. Den högre vikten och det ökade luftmotståndet kan göra att räckvidden på elbilen i många fall halveras.

Det finns däremot flera idéer på lösningar så att vi inte behöver ge upp campinglivet i framtiden! Det kan vara mer kompakta campingvagnar. Eller så kan lösningen vara att helt enkelt ge husvagnen en egen elektrisk drivlina med hjälpande motorer. En sådan lösningen visar amerikanska husvagnstillverkaren Airstream upp genom konceptet eStream.

Vi får inga tekniska detaljer om drivlinan som är utvecklad tillsammans med Thor eMobility. Men i bottenplatten sitter två batteripaket och en hjälpande motor som hjälper till och driver husvagnen framåt. Det minskar energiförbrukningen hos dragfordonet.

Med en egen elektrisk drivlinan är det också enklare att ställa upp husvagnen på campingplatsen eftersom vagnen kan köra sig själv i låga hastigheter. Batterierna i bottenplattan används också till att strömförsörja husvagnen. På taket sitter också solpaneler som ska ge extra energi.

I videon nedanför förklarar Thor om sin lösning:

Airstream är inte de enda som experimenterat med en elektrifierad husvagn. Tyska husvagnstillverkaren Dethleffs har länge utvecklat och testat ett koncept.

Deras första tester visar att en Audi e-tron Sportback som vid tillfället skulle komma 393 kilometer på en laddning utan husvagn, i verkligheten sedan kunde köra 386 kilometer med husvagn genom Alperna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.