Airbus siktar på (själv)flygande elbilar

Fler företag siktar på självkörande taxibilar. Airbus är övertygande om att utrymmet på marken inte är tillräckligt för att rymma markbunden trafik. De siktar på självflygande elbilar.

De flygande transportfarkosterna ska inte kosta mer än en personbil. Tekniken är nästa där och batterikapaciteten är nästan där. Där mest forskning krävs är autonom flygteknik med möjlighet att upptäcka och undvika faror, bilindustrin gör framsteg och nu menar Airbus att de måste följa efter.

Sedan finns det så klart en hel del beslut kring myndigheter, och möjligheter (eller snarare det förbud som nu råder) till flygtrafik i tätorter. Tekniken behöver bli bättre, och redan under mitten av 2017 har Airbus fått tillåtelse att göra provflygningar med små drönare på Singapores Universitet med syfte att leverera paket åt studenter och fakulteterna på campusområdet.

Prototyp redan 2017

Men redan under slutet av 2017 kan vi se ytterligare framsteg, då räknar Airbus med att visa upp en första prototyp på en flygande bil – som de valt att kalla CityAirbus. Initialt ska farkosten styras av en pilot, den ska vara lättmanövrerad och anpassad för att vistas i stadsmiljöer. På sikt i takt med reglementet anpassas och tekniken blir bättre ska de bli autonoma.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.