AI-prognosen: Elbilen i majoritet 2028 – fem år tidigare än förväntat

Världskända EY (tidigare Ernst & Young) har gjort en större analys på framtidens fordonsmarknad. Med hjälp av ett AI-baserat prognosverktyg har man kunnat ge en prognos för fordonsutvecklingen fram till 2050.

Prognosen visar att en majoritet kommer att välja en elbil framför en bil med förbränningsmotor mycket tidigare än förväntat. Den visar också på stora geografiska skillnader. I Europa ligger vi i framkant.

Mer än hälften av alla nya bilar kommer att vara elbilar i Europa redan 2028. Fem år tidigare än den tidigare prognosen. I Kina kommer skiftet ske 2033 medan USA kliver över tröskeln först 2036.

Analysen visar också att försäljningen av icke-eldrivna bilar kommer sjunka till mindre än 1 procent år 2045. Sett till antalet sålda elbilar så kommer Europa leda försäljningsvolymerna fram till 2031. Efter det passerar Kina som den största volymmarknaden för elbilar.

– En blandning av förändrade konsumentattityder, ambitiösa klimatfokuserade regler och teknikutvecklingen håller på att förändra fordonsmarknaden för alltid. Fordonsindustrin har fullständigt börjat omfamna övergången mot elektrifiering och effekterna av detta seismiska skifte kommer snabbare än många förväntade sig, säger Randall Miller som är expert på tillverkning och mobilitet på EY.

– Denna nya prognos har också konsekvenser för regeringar och energibranscher när det gäller infrastruktur, elproduktion och lagring. Framtidssatsande organisationer använder redan dessa prognoser för att säkerställa en smidig övergång till en eldriven fordonsflotta som kommer att vara här mycket tidigare än väntat, tillägger Randall.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.