7 saker att göra medan du snabbladdar elbilen

Att ladda elbilen vid en snabbladdare kan innebära en paus från bilkörningen på 15-45 minuter. Helt beroende på hur snabbt din elbil laddar eller på hur mycket du behöver ladda.

På en längre resan kan den pausen vara strategiskt välbehövlig och fylla en funktion för en fortsatt effektiv och säker resa. Tiden behöver inte gå till spillo. Här kommer sju tips på vad du kan ägna pausen åt.

1. Välbehövlig bensträckare

Alla blir vi nog sega och möra i kroppen efter många mil bakom ratten. Ta dig en bensträckare, gå några varv runt bilen (utan att snubbla på sladden) och sträck på armarna och räta ut ryggen med några djupa andetag. Då piggnar man till rejält när blodcirkulationen kommer igång i kroppen.

2. Mata dig själv

Kanske har du planerat din resa så att en längre laddpaus sammanfaller med resans matpaus? Laddstoppet kan vara ett ypperligt tillfälle att ge dig själv extra energi.

Många snabbladdare är placerade i nära anslutning till restauranger, vägkrogar eller servicestationer där det finns mat att tillgå. Eller om du har med dig en egen matsäck kan du styra upp en mysig picknick i bilen. Snart är både du och bilen redo för nya mil.

3. Sightseeing i närområdet

En del laddstationer är placerade på ordentligt tråkiga platser, men det finns också laddstationer som är riktigt fint placerade. Ta dig en kort promenad i närområdet och upptäck vad platsen har ett erbjuda.

Kanske finns det en läcker kaffestugan eller glasskiosk i närheten där man kan köpa med sig något gott eller finns det en vacker utsikt att njuta av?

4. Planera din fortsatta resa

Laddstoppet kan ge ett perfekt tillfälle att planera resten av etappen. Studera kartorna, och planera var du ska köra härnäst. När och var kan det läge för nästa bensträckare, matpaus eller laddstopp?

Om du är på bilsemester kan det vara ett perfekt tillfälle att hitta andra spännande sevärdheter att spontanbesöka längs den planerade etappen. Att söka efter sevärdheter i Google Maps eller på Tripadvisor kan ge full pott med intressanta platser att upptäcka under den kommande etappen.

5. Uppdatera dig på mobilen

Mobiltelefonen ska inte användas under körning. Vid ett laddstopp är det dock fritt fram. Uppdatera dig med det senaste nytt på Allt om Elbil, kolla senaste sportresultatet, beta av några jobbmail eller svara på något SMS.

Under ett längre stopp kan du kolla ett avsnitt på din favoritserie eller till och med plocka fram datorn för någon större digital insats. (Första utkastet till den här artikeln skrevs vid ett sådant tillfälle!)

6. Ta en tupplur

Återhämta dig med en kort tupplur. Luta dig tillbaka, sätt på massagefunktionen i bilstolen och slut ögonen i en kvart. Det kan ge en rejäl energiboost som håller dig alert resten av dagen. Glöm bara inte sätta ett alarm innan du sjunker ner i den bekväma stolen, så att du inte råkar ockupera laddstationen i timmar istället för den tilltänkta kvarten.

7. Passa på att shoppa

En del laddstationer är utplacerade intill större handelsplatser eller butiker. Om du behöver handla något, så kan det vara ett perfekt tillfälle att ta en snabb vända på ett köpcentrum för några inköp eller annan proviantering inför den fortsatta resan.

Vad gör du när du laddar bilen? Kommentera gärna nedan eller skicka ett mail med dina bästa tips till info@alltomelbil.se.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.