530 kilometer räckvidd och 20 minuters laddstopp gör att breda massan köper elbil

Alla early adopters har nu hunnit köpa elbilar, och nu är det hög tid för nästa våg av bilköpare att köpa en elbil, skriver amerikanska Boston Consulting Group i en studie om den amerikanska fordonsmarknaden.

Den andra vågen elbilsköpare är de som i undersökningar sagt att ”deras nästa bil ska bli en elbil” och kommer vara den enskilt största demografiska gruppen i skiftet till elbilar.

Den tidigare gruppen stod för runt sex procent av amerikanska bilköpare. Den andra vågen kommer att bestå av 38 procent av USA:s nybilsköpare, men de kommer också med betydligt tuffare krav. I en kartläggning har Boston Consulting Group tittat närmare på vad gruppen efterfrågar.

Studien delar in bilköpare i fyra grupper.

Den andra vågen av elbilsköpare kräver både snabbare laddning och längre räckvidder. De tillfrågade kräver att deras nya elbil ska kunna snabblada fullt på 20 minuter – och med kötider och omvägen till laddaren får hela laddningsförloppet högst ta 30 minuter.

Dessutom måste elbilen ha en räckvidd på minst 560 kilometer och bilen får inte kosta mer än motsvarande 530 000 kronor (50 000 dollar).

En elbil uppfyller kravet

Kartläggningen av det amerikanska utbudet.

Enligt studiens resultat uppfyller idag endast en elbil de kraven som ställs i den amerikanska studien. Det är Hyundai IONIQ 6 som klarar kraven för både pris, räckvidd och laddningstid som nämns ovan. Tesla Model 3, som är en av de mest sålda elbilarna i USA, kommer tätt därefter.

Läs mer: Studien i sin helhet finns här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.