39 nya platser i Norrland får snabbladdare efter Trafikverkets stöd

Trafikverket fortsätter sitt arbete för att påskynda utbyggnaden av snabbladdare i Sverige. Det gör Trafikverket genom ett ekonomiskt stöd till företag som vill ta sig an uppgifter att bygga och driva snabbladdare på utvalda platser. I december i fjol gavs stödet för 20 nya platser.

I veckan har Trafikverket beviljat stöd för ytterligare 39 nya stationer på flera prioriterade platser runtom i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg och Norrbotten. Det innebär att Trafikverket beviljat stöd till totalt 59 nya snabbladdstationer i glesbygdsområden det senaste året.

Totalt delar Trafikverket ut 45 miljoner kronor i stöd för denna ronden. Kravet är att varje laddstation måste ha minst fyra laddpunkter, varav två ska leverera minst 22 kW AC och två måste leverera minst 150 kW DC. Kablaget i marken är förberett för 350 kW. Den som beviljas stödet åtar sig att hålla stationen i drift i minst fem år.

  • Norrbotten får 13 nya stationer i kommunerna: Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda, Bodens Älvbyn, Jokkmokk och Arjeplog.
  • Västerbotten får 15 nya stationer i kommunerna: Sorsele, Malå, Norsjö, Skellefteå, Vindelns, Bjurholms, Åsele, Dorotea, Vilhelmina och Storuman.
  • Västernorrland får fyra nya stationer i Sollefteå och Kramfors kommun.
  • Jämtland får åtta nya stationer i kommunerna: Strömsund, Krokom, Åre och Härjedalen.

Beviljat stöd till Tesla

Reglerna för att bli beviljad stödet är att laddstationen dessutom måste vara en publik laddstation som är ”tillgänglig för allmänheten på ett sätt som innebär att användarna har icke-diskriminerande åtkomst till den”. På sex av platserna har Trafikverket beviljat stödet till Tesla.

Tesla har fram till idag ett väl utbyggt laddningsnätverk som är begränsat till sina egna bilar. Att Tesla får stödet väcker frågan om Tesla planerar att öppna upp sina Superchargers för allmänheten.

I en kommentar till Allt om Elbil skriver Tesla att så inte är fallet. Istället tittar man på samarbeten med andra aktörer där man kan kombinera utbyggnaden av laddare med andra aktörer. Tesla skriver: 

”Trafikverkets initiativ uppmuntrar utbyggnaden av publika snabbladdningsstationer, vilket gör det möjligt för fler att köra på el. Idag har Tesla 46 Supercharger-stationer i Sverige och ambitionen är att öppna ytterligare omkring 20 nya Supercharger-stationer under 2021. Vi undersöker möjligheter att utvidga vårt nätverk. Detta inkluderar samarbete där vi kombinerar vårt nätverk med offentliga laddare som drivs av andra företag, vilket vi har gjort i andra europeiska länder. För närvarande kommenterar vi inte ytterligare om vår strategi och affärsavtal inklusive potentiellt samarbete med andra företag.”

Tesla har fått stöd för att bygga laddstationer i Gäddede i Jämtland, Bjurholm och Malå i Västerbotten samt Kåbdalis, Övertorneå och Muodoslompolo i Norrbotten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.