29 elbilar i räckviddstest – alla elbilarna hade längre räckvidd än utlovat

Norska bilförbundet NAF har satt räckvidden på prov för 29 elbilar. Testets syfte var att se om elbilarna lever upp till den angivna räckvidden i sommarväder. I testet körde man elbilarna tills dess att de var helt urladdade, eller nästintill. Ett par av elbilarna fick bärgas från platsen, medan några precis klarade sig fram till den sista laddstolpen.

Det stora testet genomfördes under blandade körformer beståendes av stadsväg, landsväg och motorväg. Hastigheterna varierade mellan 60 och 110 km/h. Innan testet laddades alla elbilarna till 100 procent över natten i ett garage. Under testet hade alla bilarna aktiverat eko-läget, och AC:n satt till 20 grader. Ingen förvärmning användes.

Resultatet visade att samtliga testade modeller klarade sig längre än den angivna räckvidden.

Bäst ifrån sig gjorde minibussen Nissan e-NV 200 som körde 138 procent av den angivna räckvidden. Minibussen hade visserligen den kortaste angivna räckvidden av alla testade bilarna. Längst räckvidd har Tesla Model S som klarade att köra 645 kilometer, eller 106 procent av den utlovade räckvidden.

Källa: NAF

Det är andra gången ett så omfattande räckviddstest genomförs. Tidigare har NAF också genomfört testet under vinterförhållanden. Resultatet av räckvidden på vintern hittar du här. Då testades totalt 20 elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.