27 bilmärken som bara säljer elbilar i Norge

Elbilar i Norge.

Försäljningen av bilar med förbränningsmotorer väntas upphöra i Norge från och med nästa år. Redan nu går försäljningen av elbilar på högvarv och Norska elbilsföreningen spår att runt 95 procent av alla nya bilar under detta året kan vara elbilar.

Biltillverkarna och återförsäljarna hjälper till på vägen. Många märken säljer nu enbart elbilar i landet. Totalt rör det sig om 27 bilmärken som bara erbjuds med eldrift. En del av dessa är rena elbilsmärken men en del har också bilar med förbränningsmotorer på andra marknader.

– Det är väldigt fascinerande att iaktta den här tekniska revolutionen, säger Christina Bu, generalsekreterare för Norska elbilsforbund.

Dessa säljer bara elbilar i Norge
BYD
Citroën
Cupra
DS Automobiles
Fiat
Fisker
HiPhi
Hongqi
Hyundai
Jac
Lexus
Lotus
Lucid
Nio
Maxus
MG
Opel
Peugeot
Polestar
Seres
Smart
Subaru
Tesla
Volkswagen
Voyah
Zeekr
Xpeng

Listan innehåller också en hel del traditionella bilmärken som har ett bredare utbud än bara elbilar men väljer att ändå begränsa sitt utbud i Norge. Det handlar helt enkelt om att anpassa sig efter den lokala marknaden.

Audi som fortfarande erbjuder bilar med förbränningsmotorer i landet räknar knappt med att sälja några alls i år:

– Vi räknar med att 99 procent av våra bilar 2024 kommer att vara eldrivna. Vi har inte satt något konkret slutdatum utan kommer att förbinda oss till myndigheternas 2025-mål, säger Christine Eiken Winther på Audi Norge.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.