Besiktningsföretaget Dekra har genomfört 25 000 hälsokontroller på batterier i elbilar. De visar på en tydlig sak: Att drivbatterierna håller mycket länge och gör det också på fordon som kört långt.
– Drivbatterierna är överlag mycket bra. Även vid högre körsträcka ser vi i de flesta fall fortfarande ett hälsotillstånd på över 90 procent, kommenterar Christoph Nolte, chef för fordonsservice på Dekra
Dekra har tagit fram ett batterisnabbtestet för omkring 130 olika fordonsmodeller. På 15 minuter och en kort stunds körning är det möjligt att få ett exakt resultat på batteriets hälsotillstånd. Testet ger en insikt i hur väl batterierna åldras i elbilar och kan bidra till att skapa en tryggare begagnatmarknad för elbilar.
– Många människor överför sina erfarenheter av smartphone-batterier till elbilar. De har upplevt att mobila enheter har en märkbart lägre batterikapacitet efter bara några år, och de fruktar samma effekt på elbilar, säger Christoph Nolte. Men så är inte fallet.
Tåliga taxibilar
Dekra lyfter fram ett exempel med sex stycken Jaguar i-Pace som togs i bruk som taxi i München 2018. Bilarna har rullat mellan 18 000 och 26 000 mil. Dekras batteritest visar att hälsotillståndet för batterierna varierade mellan 95 och 97 procent.
– Vi laddade fordonen i snitt cirka en och en halv gånger om dagen, och alltid helt fullt för att ge förarna en bra säkerhetsmarginal vad gäller räckvidd. Våra erfarenheter av elbilar har varit extremt positiva, berättar Gregor Beiner, VD för taxibolaget.
– Batterierna är väldigt, väldigt långvariga och speciellt med de säkerhetsbuffertar som tillverkarna installerar behåller de sin kapacitet under mycket lång tid. Det är därför vi fortsatt köpa in elbilar. Idag har vi ett 70-tal fordon i flottan där ungefär en tredjedel är elbilar av olika märken. Vi vill ha hela vår flotta elektrifierad till 2029, fortsätter Beiner.
Kommentera