2030-sekretariatet: Lägre bensinpriser försenar bara omställningen till elbilar

2030-sekretariatet som verkar för omställningen till fossilfria transporter och resor bekymrar sig över regeringens löften om sänkta priser på bensin och diesel.

Dessutom är man mycket kritisk mot regeringens förändringar i reseavdraget som ger högre milersättning för den som kör på bensin eller diesel, än för den som kör på el.

– Det är orimligt att ny stimulans nu går till fossilbilarna. Regeringen bör säkerställa att konkurrenskraften för bilar på el och förnybara drivmedel inte försämras, säger Mattias Goldmann, VD vid 2030-sekretariatet.

Regeringen bör istället undanröja all oro om att bonus-malus-systemet försvagas eller helt tas bort, menar Mattias. Han föreslår istället att systemet kan göras hållbart genom att förlänga malus från tre till fem år.

Statistiken för nybilsregistreringen hittills i år visar att 29,1 procent av alla nya bilar går helt på el, enligt statistik från Mobility Sweden. Det kan jämföras med 18 procent mot 2021. Mattias menar dock att skiftet till elbilar inte går att stoppa, men snabba omställningstakten kan bli påverkad:

– Höga elpriser och en orolig omvärld kan inte stoppa elbilsomställningen. Även när elen är dyr, är elbilen lönsam i drift och andrahandsvärdet är starkt. Trots att väntetiderna på elbilar är långa, både på grund av hög efterfrågan och brist på halvledare, väntar kunder tålmodigt, säger Mattias.

– Men om politiken ensidigt gynnar fossilbränslebilen, försenas och försvåras omställningen, betonar Mattias.

Nyregistreringar

Januari – oktober 2022Andel
El29,1 %
Bensin24,1 %
Laddhybrid23,2 %
Diesel12,5 %
Elhybrid9,3 %
Etanol1,0 %
Gas0,7 %
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.