2020 är elbilens år: Nu blir paradigmskiftet tydligt

2020 kommer bli ett händelserikt år för Sveriges bilpark. Det kommer vara året då elbilen gör nästa stora rivstart. Det är vi helt övertygade om. Allt fler kommer se fördelarna med elbilen. Pusselbitarna faller sakta på plats för ett paradigmskifte. Det är flera faktorer som spelar in. Både på rationella och emotionella plan.

Gång på gång kommer påståenden om vad elbilen inte kan klara av. Dessa påståenden blir allt snabbare till myter. 2020 blir året då elbilen kommer att bli ett alternativ för allt fler.

Elbilen har skapat ett habegär

Det är inte bara Tesla som lanserat coola elbilar. I år kommer de stora snackisarna, med allt från Polestar med trygga Volvo-historiken och Volkswagens stora satsning på elbilar för att göra rätt för sig efter pinsamma dieselgate.

Gemensamt för alla? Surret säger att detta är bilar som folk vill ha.

Elbilen har blivit tillgänglig

Fler lågprismodeller, allt från Skodas och Seats småbilar för 250 000kr till Volkswagens ID-familj med ID.3 i spetsen kommer. Vi har också Opel Corsa-e som ska ta sina första steg under året. Dessa modeller kommer bli attraktiva alternativ till populära Hyundai Kona, Nissan Leaf och Renault Zoe.

Elbilen är kul

Allt fler har provkört elbilar, och allt fler ser körglädjen i den direkta och mjuka drivlinan som en elmotor erbjuder. Det går inte att underskatta kul i köpbeslutet av bil.

Elbilens ekonomiska fördelar

Elbilen är billig att äga och köra. Och i år sjunker inköpspriserna samtidigt som begagnatmarknaden växer i rasande takt. Det går att köpa en begagnad Zoe för under 100 000kr idag. I år kan alltså de som inte vill köpa nytt också ta del av de ekonomiska fördelarna med att köra elbil i allt större utsträckning.

Elbilen är biltillverkarnas överlevnad

Hårdare utsläppskrav gör att biltillverkarna inte har råd att inte satsa på elbilar. För sin egen överlevnad måste alla tillverkare satsa eftersom konkurrensen kommer öka från de tillverkare som redan satsat fullt ut på nollutsläppsalternativet – elbilen.

Elbilen klarar mer än vardagen

En seglivad myt är att elbilen inte klarar vardagen.Det gör den, och mer därtill. I år kan du hitta en elbil med bra lastutrymme och bra dragkroksmöjligheter och det måste inte vara en Tesla Model X i miljonklassen. Laddinfrastukturen och snabbladdarna byggs ut i rasande takt vilket möjliggör långresorna – ett annars vanligt argument hos skeptikerna. Jobbpendling, sortergården, fotbollsträningen och släktkalaset till helgen kan du klara med elbilen.

Avgörande modeller under 2020

För att nämna några av årets avgörande modeller och lanseringen. I år får vi se utrullningen av Tesla Model Y, Polestar 2, små-elbilarna från Skoda, Seat och Opel. Även de coola city-elbilarna som klassikern Mini Cooper men också nya Honda e kommer till marknaden. Vi kommer också få se årets största satsningen och det är utrullningen av ”folkelbilen” Volkswagen ID.3. När året är slut är det elbilen alla vill ha.

Vad tror du kommer hända? Kommentera gärna med dina reflektioner och spådomar kring elbilen. Vilken tror du blir den mest avgörande faktorn?

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.