160 elbilar testade för att se hur snabbladdning påverkar batteriet (redan från låga mil)

Förra året publicerade tyska Aviloo som är specificerade på diagnostik av batterier i elbilar en undersökning kring förhållandet mellan snabbladdning och batteriernas degradering. Undersökningen slog fast att minskad snabbladdning hjälper till att bevara batteriet.

I den undersökningen hade företaget analyserat 22 elbilar som kört mellan 19 000 och 20 000 mil och också tagit i beaktande hur mycket de snabbladdats. Slutsatsen man drog då var att 90 procent av batterikapaciteten återstår efter 20 000 mil med begränsad snabbladdning. Medan motsvarande siffra är 73 procent på elbilar som i huvudsak har snabbladdats.

Nu har Aviloo delat med sig av ytterligare en undersökning och denna gången på elbilar som kört en betydligt kortare sträcka. De för att se hur snabbt snabbladdning degraderar batteriet redan från lägre mil. Förhållandet mellan snabbladdning och påverkan på batteriet blev tydlig även här.

Denna gången undersökte Aviloo 160 elbilar som alla hade kört en körsträcka på mellan 8000 och 10 000 mil. Resultatet från testerna visar att elbilar som snabbladdats ofta hade en degradering på 7,5 procentenheter större jämfört med elbilar som snabbladdats mer sällan.

Att snabbladda mycket påverkar batteriets hälsa redan från start, och fortsätter man kommer även degraderingen fortsätta öka jämfört med en bil som snabbladdats mer sällan, slår Aviloo fast.

– Vi kommer att fortsätta att övervaka snabbladdningsfenomenet för att se hur det går för batterierna i framtiden. Baserat på våra mätningar, analyser och observationer kan vi bara rekommendera snabbladdning när det verkligen är nödvändigt, säger Nikolaus Mayerhofer, CTO.

När man undersökt de 160 bilarna har man också tagit hänsyn till den ”normala” degraderingen, så att några avvikelser som trasiga battericeller inte ska ha påverkat resultatet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.