11 tips till att köra elbil och maximera räckvidden på vintern

På vintern sjunker effektiviteten i bilarna vi kör. Det är oavsett som du kör elbil eller en bil med förbränningsmotor. Orsaken är till stor del kylan men också när bilen får pulsa genom snö och modd ökar motståndet och därmed förbrukningen.

Här samlar vi våra bästa tips för att maximera räckvidden i kyla, snö och vinterrusket. Som alltid, är det också bra att köra extra försiktigt på hala vägar och mörka vinterdagar. Det maximerar räckvidden och ökar också din och andras säkerhet.

1. Förvärm bilen innan avfärd

Om din elbil är ansluten till en laddare ska du alltid som regel förvärma elbilen innan avfärd. I de flesta moderna elbilarna kan du tidsinställa uppvärmningen, eller starta uppvärmningen genom elbilens app. När elbilen är ansluten till elnätet förbrukar du inte någon energi från batteriet under uppvärmningen.

De flesta elbilarna är idag utrustad med en värmepump som snabbt kan värma upp bilen innan avfärd. Värmepumpen komprimerar ett kylmedel under högt tryck vilket producerar värme på ett mycket energieffektivt sätt.

2. Använd stolsvärmen och rattvärmen

Stolsvärmen, rattvärmen men också värmeslingorna i rutorna är mycket mer energieffektiv än kupévärmaren. Slå på dessa för att nå de sista graderna till optimal komfort i bilen.

3. Parkera inomhus

Om du har möjlighet att parkera inomhus i ett varmgarage, gör det. Då är både elbilen och batteriet i trivsamma temperaturer redan från start. Dessutom håller du elbilen fri från tung snö och frost som lägger på onödig vikt.

4. Kontrollera däcktrycken

Dåligt däcktryck ger ökat motstånd, och det ökar energiförbrukningen. Säkerställ därför att du har rätt däcktryck. En undersökning visar att medelbilisten i snitt kan öka räckvidden med omkring 13 procent genom att ha rätt däcktryck.

5. Anpassa körstilen efter väglag

Anpassa dig efter det rådande väglaget. Om det finns snö och is på vägarna kan du spara mycket energi genom att vara lättare på foten. Fokusera på att hålla en jämn hastighet, och undvik kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar. Kan du undvika oplogade vägar, gör det. Håll dig till de större vägarna som oftare är fria från snö och modd.

6. Håll elbilen fri från snö och is

Om elbilen är täckt i snö och is blir den tyngre. Borsta därför av hela elbilen så att den är fri från snö. Snöbeläggning kan dessutom påverka bilens aerodynamik och därmed räckvidden. Det är också olagligt och farligt att köra med ett snölager på bilens tak. Kontrollera så att det inte samlats mycket snö och is i hjulhus och kring bilens underrede efter långvarig kyla.

Den nyblivne elbilisten kan upptäcka nya spännande ställen för snöansamlingar, som man annars inte upplevde på sin bil med förbränningsmotor. Till exempel runt fronten, som på en bil med förbränningsmotor försvinner genom energiförluster i form av värme.

7. Ladda batteriet fullt

Planera din laddning, så att du inför de längre resorna laddar batteriet innan avresa. Även om man vid normal dagliganvändning bör ha en viss marginal till fulladdat batteri, så är det ingen större fara att ibland inför längre resor ladda batteriet fullt. Nyttja det under långresorna för färre laddstopp under resan.

8. Ladda vid varje tillfälle

På vintern bör du nyttja varje tillfälle till att ladda. Även om du bara ska in en snabb sväng i matbutiken så hjälper destinationsladdningen till att hålla batteriet vid rätt driftstemperatur utan att förbruka energi från bilen.

9. Undvik fukt i kupén

Undvik att släpa in snö i bilen på vintern, använd gummimattor som du enkelt kan göra rent. Fukt och kondens kan lätt uppstå när temperaturerna växlar, och lägga sig i kupén. Ibland kan det vara klokt att parkera bilen i ett varmgarage och låta fukt dunsta ut genom en öppna springa i fönsterrutan eller genom att torka upp bilen ordentligt med en kupévärmare.

10. Våga använda lamporna och radion

Energiförbrukningen hos lampor och radion är minimal. Känn dig fri att använda helljuset i mörkret. Det ökar din säkerhet. Detsamma gäller när du spelar musik genom bilens infotainmentsystem. Energiförbrukningen är försvinnande liten och musiken ökar bara trivseln.

11. Planera din körning på vintern

På vintern kan du ibland behöva planera din körning extra. Speciellt om det är riktigt kallt. Du kommer inte kunna nå samma maximala räckvidd som på sommaren. Om du är osäker inför en längre resa är det klokt att rådgöra en laddkarta. Försäkra dig om var laddstolparna finns utmed den planerade rutten för att göra resan så behaglig som möjligt. En fika eller bensträckare är aldrig fel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.