11 populära elbilar i stort räckviddstest

Det är den brittiska tidningen ”What Car?” som tagit fram ett räckviddstest på elbilar som ska ge så verkliga räckviddssiffror som möjligt. Nu har man presenterat resultaten på de första elbilarna man testat. Total rör det sig om 11 bilar, som man då menar på att man har den faktiskt räckvidden för.

Du ser resultatet i tabellen nedan. Under tabellen förklarar vi hur What Car? har gjort testet.

Några tillverkarens officiella siffror är fortfarande angivna i den generösa räckviddscykeln NEDC. Det är också dessa bilar som rankar i botten om man tar den procentuella delen av faktiskt räckvidd mot utlovad räckvidd.

Så gjorde man testet

  1. Först körde man bilen i ett testcenter tills batterierna tömdes helt och hållet.
  2. Med en laddare utrustad med en energimätare kunde man sedan se hur mycket energi som krävdes för att ladda bilarna. Samtliga bilarna laddades inomhus, under samma temperatur.
  3. Därefter genomförde man en körning på en teststräcka på 31 km, med blandad stadstrafik, landsväg och motorväg. Utetempraturen var mellan 10-15 grader.
  4. När testen var genomförda, satte man sedan bilarna åter på laddning.
  5. Eftersom man vet den exakta förbrukningen för att köra teststräckan, och hur mycket det krävs att ladda batteriet fullt kunde man sedan beräkna den riktiga räckvidden.

Källa: What Car?

I Allt om Elbils sammanställning ”Jämför elbil” kan du se samtliga på den svenska marknaden tilgängliga elbilar, deras inköpspris och deras officiella räckvidder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.