11 miljarder kronor ska hjälpa Northvolt att bygga fler fabriker i Europa

Strax innan årsskiftet producerade Northvolt de första battericellerna vid sin fabrik Northvolt Ett i Skellefteå. Under våren startade de första kommersiella leveranserna från fabriken.

Idag berättar Northvolt att batteritillverkaren plockat in närmare 11 miljarder kronor (1,1 miljarder dollar) i en ny finanseringsrunda. Målet är att expandera battericell- och katodmaterialproduktionen till Europa.

– Kombinationen av politiska beslut, kunder som engagerar sig i övergången till elbilar och en mycket snabb ökning av konsumenternas efterfrågan på renare produkter har skapat en perfekt storm för elektrifiering, säger Peter Carlsson, Vd på Northvolt.

Northvolt arbetar just nu på att skala upp sin tillverkningskapacitet. Det är många som vill åt Northvolts batterier. Bakom sig har Northvolt beställningar motsvarande 550 miljarder kronor (55 miljarder dollar). Bland stora kunder finns bland annat BMW, Volvo Cars, Volkswagen-gruppen, Fluence Energy och Scania.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.