10 elbilar som kostar under 450 000 kronor

Det finns en stor efterfrågan på elbilar med ett lägre inköpspris. Det är fortfarande ett tag kvar innan elbilens inköpspris är i paritet med fossilbilen. Ofta får man istället räkna hem kalkylen över tid genom den totala ägandekostnaden. Men det finns elbilar som ändå är relativt lågt prissatta.

Här finns en djupgående genomgång av tio elbilar som har ett inköpspris på under 450 000 kronor. Den lägst prissatta modellen Fiat 500e som startar på 329 900 kronor är en storsäljare nere på kontinenten.

Nissan Leaf, 379 700 kronor

Nissan Leaf med det lilla batteriet på 39 kWh är en av de lägre prissatta elbilarna på listan. Modellen har snart funnits i 10 år och är en av de första massproducerade elbilarna i modern tid. Leaf har genomgått ett par ansiktslyftningar och uppdateringar sedan den första generationen.

Leaf med den här batteristorleken har en motor på 110 kW (150 hk) vilket är fullt tillräckligt. Räckvidden är upp till 270 kilometer.

För att komma ner till 379 700 kronor får man nöja sig med den lägsta utrustningsnivån Visio och här finns kompromisser. Den saknar adaptiv farthållare, parkeringssensorer, värmepump och AC-laddningen är endast på 3,6 kW.

En generell svag punkt hos Nissan Leaf är att den är utrustad med Chademo-kontakt för snabbladdning och med en kapacitet på upp till 50 kW. Det utesluter kompatibilitet med många publika snabbladdare då EU-standarden för snabbladdning är CCS. På det stora hela är dock Nissan Leaf en trevlig elbil att köra.

Inom ramen för en budget på 450 000 kronor kan man dock kosta på sig att steppa upp en aning i utrustningsnivå. Strax över budget på 461 000 kronor finns också en modell med ett större batteri och längre räckvidd.

MG5 SR, 374 290 kr (eller LR, 429 990 kronor)

De eldrivna kombibilarna är få, men MG5 är en av dem. Modellen har ett instegspris på 374 290 kronor vilket är lågt med tanke på att det är en ganska rymlig kombi. Då är det Standard Range-modellen i Comfort-utförande som gäller.

Räckvidden är upp till 320 kilometer från ett batteri på 50.3 kWh. Den drivs framåt av en motor på 130 kW (177 hk) vilket är tillräckligt för att den ska uppfattas som pigg. AC-laddaren på 11 kW är standard oavsett utförande men snabbladdning är endast möjligt med upp till 87 kWh, vilket kan vara en aning i lägsta laget. MG5 saknar också värmepump, vilket är negativt vid kallare klimat.

Skillnaderna mellan Comfort och den högre utrustningsnivån Luxury är dock inte så stora när det kommer till nödvändig utrustning. Det finns endast några få viktiga skillnader att vara medveten om och det är att Comfort saknar automatisk klimatanläggning vilket ur komfortsynpunkt kan vara en nackdel. Den har inte heller 360-graderskamera eller regnsensor för vindrutetorkarna.

Om man tar klivet upp till MG5 Long Range i Luxury-utförandet får man längre räckvidd, upp till 400 kilometer från ett batteri på 61 kWh samtidigt som det trillar lite mer utrustning. Motorn blir dock något svagare, 115 kW (157 hk) men prestandamässigt gör det ingen skillnad.

Även om man kliver upp i utrustningsnivå och större batteri så hamnar man under taket 450 000 kronor – denna varianten startar nämligen på 429 990 kronor.

MG5 kan enkelt beskrivas som en praktisk vardagslastare även om avsaknad av värmepump och långsam laddning ställer till det på längre resor. Komfortmässigt är MG5 okej, en aning bullrig och ostabil i högre hastigheter får mig att dra öronen åt mig.

En liten bonus är dragkrok, även om kroken kanske bara duger för kortare körningar till sortergården med en dragvikt på 500 kilo.

Mini Cooper SE, 378 430 kronor

Mini Cooper är en klassiker med sitt kompakta format och härliga gocart-känsla. Den finns så klart också med eldrift och då under namnet Mini Cooper SE. Den pigga motorn på 135 kW (184 hk) ger rätt körglädje även i sitt eldrivna format.

Räckvidden är upp till 234 kilometer med en batteri på 32,6 kWh. Inte direkt dugligt för längre utflykter, men går elbilen bara som stadsbil så är det tillräckligt. Snabbladdning är relativt blygsam och endast på 49 kW men batteriet är också litet så det krävs inte så mycket effekt för att snabbt ladda fullt. En AC-laddare på 11 kW är standard.

Grundmodellen startar på 378 430 kronor och är i detta utförande relativt väl utrustad. Vi har saker som sätesvärmare, parkeringshjälp, Apple CarPlay och sportstolar.

Den som attraheras av Mini med tillhörande ”Mini-livstilen” kommer säkert också att attraheras av större fälgar, panoramaglastak, högtalare från Harman Kardon och klädsel i nappaläder och headsup-display. Då får man kliva upp en utrustningsnivå, men även denna håller sig under taket på 450 000 kronor – med ett pris på 430 830 kronor.

Fiat 500e, 329 900 kr

Fiat 500e är precis som Mini Cooper en sorts kultmodell som också kommunicerar en egen livsstil. Unik och extrovert design sätter en viss prägel.

Den kompakta elbilen är idag Sveriges lägst prissatta elbil med ett startpris på 329 900 kronor (utrustningsnivå Action). Då får man den lilla motorn på 70 kW (95 hk) och ett litet batteri på 23,8 kWh som ger en räckvidd på 190 kilometer.

Kliver man upp en utrustningsnivå till ICON bjuder den på en större motor på 87 kW (118 hk) och ett större batteri på 42 kWh som ger en räckvidd på 320 kilometer. Den startar på 369 900 kronor. Helt klart att sundare val, då 190 kilometer i räckvidd kan förbrukas lite väl snabbt under vintern speciellt då 500e saknar värmepump.

Som standard har Fiat 500e bland annat manuell AC, sätesvärmare, trötthetsvarnare, Apple CarPlay, Android Auto och kollisionsvarnare med autobroms. Med nivån ICON kommer en hel del trevliga tillval som regnsensor, automatisk AC, navigation, delbart baksäte och snabbare snabbladdning upp till 85 kW istället för 50 kW.

Som helhet passar sig Fiat 500e väl som en stadsbil även om lastutrymmet är ganska litet. Du får plats med veckohandlingen eller en resväska – inte mycket mer. Modellen är en riktig storsäljare nere på kontinenten och toppar ofta säljtoppen i Europa.

DFSK Seres 3, 404 900 kr

DFSK Seres 3 är en SUV i mellanklassen med god lastförmåga. Bagaget rymmer 500 liter, eller 1300 liter med fällda säten. Den går dessutom att få med dragkrok och får dra 1200 kilo.

Precis som de flesta elbilarna från Kina så kommer Seres 3 fullsmockade med teknik och avancerad utrustning. De sanna materialvalen är kanske inte riktigt visuellt lika premium och robust som man vill ge sken av. Ett återkommande fenomen hos kinesiska bilar i de lägre prisklasserna. Mycket hårdplats och fejkmaterial som bara ser lyxigt ut innan man rör vid dem. Det behöver dock inte vara en dealbreaker utan något man får räkna med i prisklassen.

DFSK Seres 3 är framhjulsdriven och har en motor på 120 kW (163 hk). Batteriet på 53 kWh ger en räckvidd på 301 km enligt WLTP. Laddningen är något blygsam, speciellt med tanke på att batteriet är relativt stort. Snabbladdningen är möjlig med upp till 50 kW. AC-laddaren är endast på 6,6 kW enfas.

Som standard är modellen grundligt utrustad, och erbjuder i alla fall backkamera, elmanövrerade säten, och GPS-navigering som standard.

Det är dock först på de högre utrustningsnivåerna som viktig säkerhetsutrustning som kollisionsvarnare, körfältsvarnare, sidokrockkuddar och sidokrockgardiner medföljer samt komfortfunktioner som uppvärmda framstolar. Då kommer man dock över 450 000 kronor i inköpspris – närmare bestämt 459 900 kronor. Jag skulle inte rekommendera att man tullar på säkerheten och i den högre prisnivån finns det också andra alternativ att utforska.

I grunden är det en duglig bil, men märket är relativt nytt i Sverige och har inte etablerat sig med samma fart som till exempelvis MG har.

Hyundai Kona Electric, 409 900 kr

Pressbild: Hyundai

Hyundais första elbil Kona Electric är en mindre SUV som platsar på listan. Modellen har funnits till försäljningen under en längre tid, är relativt populär och har hyllats för sin låga förbrukning. Den effektiva värmepumpen gör stor nytta. Under 2021 uppdaterades Kona och fick ett litet modernare utseende.

Den lägst prissatta Standard Range-modellen kommer med en motor på 100 kW (136 hk) och har en räckvidd på upp till 305 kilometer från ett batteri på 39 kWh. Priserna för denna varianten startar på 409 900 kronor.

Det är också ett alternativ att kliva upp till Long Range-modellen som har en kraftfullare motor på 150 kW (204 hk) och ett batteri på 64 kWh som erbjuder en räckvidd på 484 km räckvidd. Priset för den ligger på 449 900 kronor.

Kona är effektiv, vilket gör att det är möjligt att ge sig ut på längre resor med förhållandevis liten förbrukning. Men när laddstoppen blir många på längre resor kan den långsamma laddningen ställa till det. SR-modellen snabbladdar med upp till 44 kW och LR-versionen med 77 kW. Man får räkna med strax under timmen för att ladda batteriet fullt – något som kan var problematiskt.

En fördel för Kona är att den erbjuder ett omfattande system av aktiva säkerhets- och körassistans-funktioner. Funktioner som autobroms, backkamera, farthållare, filhållning är standard. Likaså komfortfunktioner som uppvärmda säten fram och automatisk klimatanläggning.

Summerat är modellen en stabil elbil som gör det den ska göra. Den är trevlig att köra, tillräckligt bekväm och ett bra erbjudande. Det är en pragmatisk modell – men det kan nog vara sunt att ta siktet på Long Range-modellen får att minska behovet av antalet laddstopp på långresor.

MG ZS EV, 412 990 kr Comfort

MG ZS EV har snabbt blivit en storsäljare. Delvis genom riktigt attraktiva leasingpriser i samband med den första introduktionen i Sverige men också med stöd av en stor återförsäljare. Bara det i sig är en stor trygghet.

I Sverige erbjuds endast Long Range-modellen i två utföranden, Comfort och Luxury. Båda under pristaket på 450 000 kronor – med 412 990 respektive 442 990 kronor.

Räckvidden är upp till 440 kilometer från ett batteri på 72,6 kWh. Elbilen drivs framåt av en motor på 115 kW (156 hk). Prestandamässigt är det helt okej och ZS EV är pigg.

Även om den inte är sämst på snabbladdning under 450 000-kronorssegmentet så är den relativt blygsam. Den klarar endast 94 kW vid DC-snabbladdning vilket är något under standard idag. AC-laddning är dock fullgod med 11 kW 3-fas. En nackdel är att ZS EV saknar värmepump vilket kan påverka effektiviteten negativt vintertid.

Komforten i MG ZS EV är god och det är på många plan en duglig elbil. När jag provkörde den i somras blev jag glatt överraskad. Den lastar 448 liter i bagaget och hela 1 166 liter med fällda säten. Den kan även ta taklast på 75 kg och har en dragkapacitet på 500 kilo.

Comfort-varianten är något sparsamt utrustad. ZS EV blir genast mer komplett i Luxury-utförandet, och prisskillnaden är inte stor. Dessutom får den då ett läckert öppningsbart glastak vilket ljusare upp kupén. Säkerhetsnivån är också god, med både passiva- och aktiva säkerhetsfunktioner och system. Förarassistanssystemet MG Pilot fungerar riktigt bra.

Honda E, 416 800 kr

Honda E är antagligen en av de mest roliga och charmiga elbilarna på den här listan. Den placerar sig i storleksordningen med Mini Cooper SE. Honde E har en uppsjö av avancerade funktioner och roliga finesser som gör det här till något mer än bara en elbil.

Honda har verkligen tagit ut svängarna – men alla finesser har sitt pris. Prislappen är väldigt hög och rent konkret så får man inte så mycket ”bil för pengarna”. Det man betalar för är också alla innovativa funktioner och finesser. Om man är villig att betala för sådant så är prislappen 416 800 kronor.

Honda E är bakhjulsdriven och har en motor på 100 kW (136 hk). Det gör den till en pigg rackare. Räckvidden är blygsamma 222 km från ett batteri på 35,5 kWh och tyvärr är snabbladdningen också långsam, endast 46 kW. Modellen saknar också värmepump – vilket drastisk drar ner den redan korta räckvidden vintertid.

I stadstrafiken är Honda E en fröjd att köra. En vändradie på 4,3 meter gör den till en ninja när man parerar storstadstrafikens utmaningar. Ute på motorvägarna märker man däremot att det är en liten elbil man kör. Den är bullrig.

Mazda MX-30, 399 900 kronor

Mazda säljer själva in MX-30 som en elbil för vardagsbehov. Det är således en elbil för pendling till och från arbetet och veckohandlingen. Nyligen genomgick MX-30 en liten uppdateringar som innebar en del förbättringar – men kanske inte tillräckligt. På långresor dukar den tyvärr under av flera anledningar. Rent visuellt och kvalitétsmässigt är det annars en fin elbil.

MX-30 är framhjulsdriven med en motor som levererar 107 kW (145 hk). Den är utrustad med ett batteri på 35,5 kWh vilket ger en räckvidd på blygsamma 200 kilometer. Snabbladdning är dessutom endast möjligt med upp till 50 kW. Det betyder tyvärr att det blir långa och täta laddstopp om man ger sig ut på långresor. En bonus är dock att elbilen har en värmepump.

Körmässigt är Mazda MX-30 ändå en kul och härlig bil att köra. Den upplevs sportig, även om den kanske inte är direkt snabb. Kupén är läcker, och fokus ligger på hållbara och återvunna material.

Den har gott om plats i kupén, men de bakåtvända dörrarna kanske är en aning opraktiska. För att komma ur baksätet måste man först öppna framdörren. Bagaget är också rymligt, även om det sluttande taket begränsar något.

Standardutrustningen är bra vilket så klart är en stor bonus. Många viktiga säkerhetsfunktioner som knäkrockkudde, parkeringssensorer fram och bak, varning för korsande trafik vid backning och döda vinkeln-övervakning är standard. Dessutom har den både adaptiv farthållare och regnsensor, Apple CaryPlay och ett 220V-uttag. Priserna startar på 399 900 kronor.

MG4, 414 990 kronor

Årets nykomling är Volkswagen ID.3-utmanaren MG4 som lanserades nu under hösten. De samlade erfarenheterna av modellen är fortfarande låg, då få provkörningar gjorts. Den har dock hyllats av brittisk press som haft möjlighet att lägga beslag på modellen före oss i Sverige.

Med en helt ny elektrisk drivlina utrustad med ett batteri på 64 kWh erbjuder den upp till 435 kilometer i räckvidd. Den är bakhjulsdriven och har en motor på 150 kW (204 hk).

Ett stort plus är att detta är en av de första elbilarna från Kina med bra snabbladdning – upp till 135 KW vilket begränsar laddtiden till strax över halvtimmen. AC-laddning är möjlig med 11 kW 3-fas.

Som standard kommer modellen med värmepump, 360-kamera, trådlös mobilladdning, rattvärme och adaptiv farthållare. Det till ett attraktivt pris på 414 990 kronor.

Det återstår så klart för mig att provköra den här modellen och fram tills dess har jag svårt att uttala mig om dess köregenskaper. Klart är dock att brittisk press har hyllat den vilket bådar gott för framtiden.

Stötta Allt om Elbil!

Gillar du sådana här längre och mer djupgående reportage? De tar mycket tid i anspråk – i form av insamlande av fakta, djupgående analyser och provkörningar av elbilar. En liten donation hjälper till så att det kan bli fler reportage i framtiden.

Donationen görs säkert med kort via Stripe.
Läs mer om donationer och mitt arbete här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.